top of page

Kat overgeven



Waar moet je op letten?

Ook katten zijn wel eens misselijk en moeten overgeven. Braken is een verdedigingsmiddel van het lichaam, om schadelijke of irriterende stoffen kwijt te raken. Ook kan overgeven een symptoom zijn van een ziekte of een infectie. Meestal gaat het vanzelf weer over. In deze blog lees je waarom een kat kan gaan overgeven, waar je op moet letten en wanneer wanneer het raadplegen van een dierenarts verstandig is.


Kat overgeven: oorzaken en symptomen

Voelt jouw kat zich niet zo lekker? Helaas kunnen katten net als mensen ook misselijk worden en overgeven. Soms wordt dat veroorzaakt door de bekende haarbal, maar er zijn ook nog allerlei andere oorzaken. Misselijkheid (waardoor overgeven) bij de kat kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Minder eetlust

  • Langzaam (met lange tanden) eten

  • Meer gras eten

  • Veel slikken

  • Kwijlen

  • Knarsetanden

  • braken/braakneigingen

We kunnen onderscheid maken tussen acuut braken en chronisch braken bij de kat.

Acuut overgeven

Is jouw kleine huistijger nog maar net begonnen met braken? Dan heet dit acuut overgeven. Dit is altijd kortdurend (niet langer dan 2 tot 3 dagen) en wordt vaak veroorzaakt doordat je kat iets verkeerds heeft gegeten of door een virale of parasitaire infectie. Ook kan het zijn dat je kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt.

Kat overgeven na eten: schrokken

Als je kat moet overgeven vlak na het eten, kan het zijn dat hij te snel gegeten heeft. De maag wordt dan zo snel gevuld dat deze reageert met overgeven. Het is verstandig om hier iets aan te doen. Geeft je kat namelijk regelmatig over, dan is dat niet goed voor je huisdier. Is jouw kat een echte gulzigaard en eet hij te snel? Geef je maatje dan op een rustige plek eten, liefst zonder andere dieren in de buurt. Geef hem meerdere kleine maaltijden op een dag. Je kunt het voer ook geven in een speciale anti-schrokbak of in een voerbal. Deze dwingen je kat rustig te eten.

Blijft je kat overgeven na het eten, ook al geef je kleinere maaltijden? Het is verstandig om dan even langs de dierenarts te gaan.



Darmen in Balans - Katten

V Hoogwaardig Probiotica compositum

V Ondersteunt bij afwijkende ontlasting

V Maag-darmwand bescherming








Organimal Kat Sensitive

V Maag-darmvriendelijk

V Bron van prebiotrica

V Licht Verteerbaar







Iets verkeerds gegeten

Een andere oorzaak van acuut braken is het eten van iets verkeerds. Sommige katten roven graag de vuilnisbak leeg, maar je harige maatje kan natuurlijk als hij buiten komt ook iets gevonden hebben dat zwaar op de maag ligt. Als je kat in dat geval overgeeft, dan is dat nuttig, want hij moet het uit zijn systeem krijgen. Zie je dat je kat opknapt na het braken, dan is er meestal geen probleem. Blijft je kat misselijk en is hij lusteloos? Ga dan even met hem naar de dierenarts.

Kat spuugt gal

Wanneer je kat veel kotst, kan het zijn dat je ziet dat hij geel of wit slijm opbraakt. Dit kan gebeuren als je maatje nog steeds moet overgeven, maar er niets meer in de maag zit. Je kat spuugt dan gal of maagsap. Als het braaksel gelig of groenig is en het is gecombineerd met resten voer, dan zit er gal doorheen. Als je kat meerdere keren gal spuugt, kun je het beste even bij je dierenarts langsgaan.

Als je erachter bent gekomen waarom je kat veel kotst, dan kun je je maatje helpen door hem licht verteerbare voeding te geven. Het is belangrijk dat je kat wel blijft eten, al zijn het maar kleine beetjes. Als hij wil drinken, geef hem dan wat lauwwarm water.

Chronisch overgeven

Wanneer je kat langer dan 7 tot 10 dagen aan het overgeven is, is er sprake van chronisch braken. Dit kan veroorzaakt worden door een chronische ontsteking van maag of darmen, een allergie, maagzweer, lever- of nierproblemen, kanker of schildklierproblemen. Bij chronisch braken moet je altijd met je kat naar de dierenarts gaan om de oorzaak te achterhalen. Als je dier zoveel overgeeft, krijgt hij te weinig voedingsstoffen binnen en kan hij uitdrogen. De dierenarts kan zorgen voor een juiste behandeling.

Om uit te vinden waarom je kat zoveel kotst, doet de dierenarts een lichamelijk onderzoek, bloed- en ontlastingsonderzoek en soms een echo of endoscopie. Daarnaast is het belangrijk om je harige huisgenootje te gaan behandelen, zodat je dier zich minder ziek voelt en voorkomen wordt dat hij uitdroogt.

Tegen de misselijkheid en het braken kunnen medicijnen gegeven worden. Je kat kan dan vaak weer wat eten en dat vervolgens ook binnenhouden. Zo komt hij hopelijk weer op krachten. Het is erg belangrijk dat een kat blijft eten. Als dat echter niet lukt en de kat blijft overgeven, dan heeft het geen zin om voer te blijven geven. Vaak krijgt de kat dan een infuus met zoutoplossing. Dit is belangrijk om het nodige vocht en zouten binnen te krijgen. Als je kat niet meer overgeeft, kan langzaam aan weer gewone voeding gegeven worden.

Goede gezondheid van maag en darmen

Zo af en toe eens overgeven is voor een kat geen probleem. Net als mensen lopen ze soms een infectie op of ze eten iets dat niet goed valt. Houd je huisdier in de gaten, zodat je weet of hij goed herstelt. Problemen met maag en darmen kun je deels voorkomen door je kleine huistijger kwalitatief goed voer te geven. Organimal kattenvoer is graanvrij en bevat geen chemische geur-, kleur- en smaakstoffen. De brokjes zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan waardevolle kruiden, mineralen en vitaminen. Is je kat allergisch of overgevoelig? Probeer dan eens Organimal Kat Sensitive, dit is licht verteerbaar voer op basis van kip en zalm, dat geschikt is voor gevoelige katten.

Geeft jouw kat regelmatig over? Je kunt de gezondheid van je kat ondersteunen door een supplement te geven dat de balans van de darmen helpt herstellen. Darmen in Balans bevat hoogwaardige pre- en probiotica, psylliumvezel en tannine. Dit supplement kun je geven als je kat last van braken heeft, het helpt de maagwand te beschermen en ondersteunt een normale darmwerking. Ook Organimal Zeewier Bio is een nuttig supplement bij maag- en darmklachten. Het is rijk aan aminozuren, vitamines en mineralen, die de darmflora ondersteunen en het immuunsysteem een boost kunnen geven.

Hopelijk weet je na deze blog wat je moet doen als je kat overgeeft. Heb je toch nog vragen? Aarzel niet en stel ze aan ons deskundige team.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Kattenmanden, voer, verzorging en kattenspeeltjes

 

bottom of page