top of page

Verzorgen van hondenpootjes wat en hoe

Onze huisdieren verkennen de wereld er mee: de voetkussens. Al kwispelend met de staart in de lucht en met de pootjes op de grond wordt alles verkend. Toch kan een enkel scheurtje in één van de voetzolen zorgen voor bloederige en pijnlijke situaties. Ook zijn de poten van je hond of kat extra kwetsbaar tijdens de winter en zomer. Lees daarom hier alles over de voetkussens van je hond of kat en hoe je ze moet verzorgen.

De anatomie en fysiologie van de voetkussens

Bij de anatomie van een lichaamsdeel ga je diep in op de bouw van dat stukje lichaamsdeel en bij de fysiologie werp je een uitgebreide blik op de werking van dat lichaamsdeel. Met deze voorkennis gaan we inzoomen op de viervoeter zijn voetzolen.

De voetzolen kan je vinden onderaan, je raad het al, de poot van een hond. Puppy’s en kittens hebben hele zachte voetzolen, terwijl oudere honden een stuggere en stroeve voetzolen hebben. De eeltlaag onder de voetzolen is gevormd in de jaren dat je dier op verschillende ondergronden loopt. Daarnaast dienen deze kussentjes als schokdemping voor botten en gewrichten en bescherming van diepere weefsels. Zo dienen de voetzolen van je dier als de schoenen van de natuur!

null

Wist je dat?

De voetkussens van je dier ruiken naar popcorn. (Maar dan moet je dier niet eerst gaan rennen en springen door modderpoelen of vers gemaaid gras) 🐾

Onder de diepe eeltlaag van de voetzolen bevinden zich tientallen bloedvaten. Deze bloedvaten zorgen voor een goede doorbloeding en afvoer van hitte. De voetzooltjes zijn zelfs één van de meest doorbloede stukken huid die je hond of kat heeft (op de neus na). Een diepe snede in de voetzool kan zorgen voor pijnlijke poot, en je hond of kat kan gaan hinken. Omdat dit stukje huid zo goed doorbloed is, doet een diepe snede enorm veel pijn en zie je dat je hond of kat mank gaat lopen. Zorg daarom goed voor de voetkussens van jouw huisdier!

null

Zweten met de poten

Honden en katten alleen transpireren of ‘zweten’ door te hijgen en via de… voetzooltjes! Koel daarom altijd de pootjes bij warme dagen.

Voetkussens in de winter

Spelen in de sneeuw of glijden over het ijs: het is wintertijd! Daarnaast is het ook hoog tijd om extra aandacht te geven aan de voetkussens van onze huisdieren. Het strooizout en de kou zorgen voor uitdroging van de voetzolen, wat weer kan leiden tot irritatie en pijnlijke wondjes. Bij uitdroging van de pootjes door het winterweer, zie je hetzelfde wat je bij mensen met droge handen ook ziet: diepe kloven en een schrale huid.

Bereid de pootjes voor op het winterse weer

Zorg dat je goed uitgerust het winterse weer gaat trotseren. Pak de pootjes goed in met schoentjes of sokken. Vindt jouw dier dit niet fijn? Smeer voordat je dier naar buiten gaat Vetramil, Uierzalf, Vaseline of Wildwash pootbalsem of spray de Beaphar voetzolenspray op de voetkussentjes van je hond of kat. Lees onderaan dit artikel hoe je jouw de pootjes van jouw dier het beste kan beschermen. Is je hond of kat weer binnen? Spoel de pootjes af met lauwwarm water en zorg ervoor dat de pootjes vrij zijn van ijs, zout en vuil.

Check hier meer tips over het verzorgen van jouw huisdier in de winter❄:



Je hond beschermen tegen de kou

Je kat beschermen tegen de kou

Verzorging konijnen in de winter

tip kattenspeeltjes maken

Wist je dat?

Konijnen en knaagdieren hebben geen eelt op hun voetkussens. Een dikke laag bont zorgt voor bescherming van de grond. Toch kan te veel zachte ondergrond, zoals stro en zaagsel, in combinatie met overgewicht zorgen voor pododermatitis (ontsteking van de huid onder de voet). Laat je knager daarom ook op hardere ondergronden lopen.

Voetkussens in de zomer

In de zomer stijgen de temperaturen. Iedereen is vrolijk en het blijft ook weer langer licht. Maar als de zon lekker schijnt dan stijgen de temperaturen van het asfalt snel mee! Als het ongeveer 25 graden is dan stijgt de temperatuur van het asfalt naar zo’n 52 graden. Je kan je voorstellen dat het enorm pijn doet om daar met blote voetjes op te lopen. Daar is jouw hond of kat het helemaal mee eens.

De hittetest

Wil je testen of het asfalt te warm is? Leg jouw hand een paar seconden op het asfalt. Bij hoge temperaturen zal je merken dat je jouw hand snel van het asfalt af wilt halen. Ga tijdens warme temperaturen niet midden op de dag lang wandelen. Doe dit liever vroeg in de ochtend of in de avond als het iets is afgekoeld. Ook kan je de pootjes van jouw viervoeter beschermen met Vetramil, Uierzalf, Vaseline of Wildwash pootbalsem of spray de Beaphar voetzolenspray. Check hieronder hoe je elk product het beste kunt gebruiken!

Check hier meer tips over het verzorgen van jouw huisdier in de zomer 🌞:

Verkoeling voor jouw hond of kat bij warm weer

Verkoeling voor konijnen en knaagdieren bij warm weer

Bereid de pootjes voor

Een goede voorbereiding is het halve werk! Gaat het super warm, of juist enorm koud, worden en wil jij de trippelende pootjes van jouw huisdier optimaal beschermen? Check hier wat je als huisdierbaasje kunt doen!

Producten o.a. te koop via button bij





de hondenwinkel van ons allemaal



Schoentjes en sokken

Hondensokken en –schoentjes zijn beschermingsmiddelen voor de pootjes van jouw viervoeter. De schoentjes en sokken bevatten aan de zoolzijde een anti-slip laag, zodat je hond of kat niet uitglijdt. Je trekt de sokken en de schoenen gemakkelijk aan door ze voorzichtig over de pootjes te trekken. De schoentjes bevatten een extra laag klittenband, zodat de schoentjes beter aan de poot blijven.

Balsem

Spray









Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page