Eenzaamheid bij honden
Maar liefst een op de vijf huishoudens in Nederland heeft een hond. Een groot deel van die dieren bevindt zich niet in een sociaal gezonde situatie. Honden lijden, maar dit wordt vaak niet herkend. Heb jij een hond? Kijk dan uit voor de valkuilen en voorkom eenzaamheid! Meer weten? Lees snel verder.
Hoe het ooit begon
Het is waarschijnlijk meer dan 30.000 jaar geleden dat de eerste wolven zich bij mensen aansloten. In het begin was dat nog een kwestie van in de buurt blijven en profiteren van het menselijk afval. Na een eeuwenlange evolutie ontstond een hechte persoonlijke relatie met de mens. De wolf ontwikkelde zich tot de sociale, vriendelijke, slimme, niet-agressieve viervoeter die wij inmiddels kennen als de huishond. Toch blijven het van nature echt roedeldieren, waarbij alles draait om samenwerking en elkaar veilig houden.
Wat er nu mis gaat
De laatste tweehonderd jaar is het leven van de hond drastisch veranderd.
Vroeger leefden honden op de boerderij, waar altijd mensen en honden in de buurt waren. De honden werkten nauw samen met de mensen. De sociale banden tussen de honden en mensen waren ijzersterk.
Tegenwoordig leven honden vaak binnen. De leefruimte en het contact met andere honden is daardoor beperkt. De baas is veel van huis en als hij er wel is, is hij vaak niet met zijn aandacht bij zijn hond. Honden lijden hier enorm onder, want het druist in tegen hun fundamentele behoefte aan contact met andere honden en de mens.
De belangrijkste pijnpunten:
Niet gezien worden
Je hond echt zien, klinkt vanzelfsprekend maar is het helaas niet. Honden richten zich van nature sterk op samenwerking en communicatie. Ze verwachten dit ook van de baas. Als je er bent maar niet met je hond communiceert, of als je onvoldoende samen doet, raakt de hond gefrustreerd, gestrest, onzeker en treedt er eenzaamheid op. Wil je dit voorkomen? Geef je hond dan veel aandacht en verdiep je in zijn persoonlijke manier van communiceren. Honden zijn slim, speel daar op in. Creëer een interessante omgeving die past bij jouw dier. Spelletjes, uitdagingen: wees samen een team!
Lees meer over je hond echt zien
Alleen zijn
Lange(re) tijd alleen zijn, heeft een enorme impact op het welzijn van honden. De stressreactie van deze roedeldieren is soms slecht zichtbaar: de hond zondert zich af, slaapt veel en is minder actief. Dat een hond geen overlast veroorzaakt, betekent niet dat hij de stress niet ervaart. Dit kan zelfs leiden tot verlatingsangst. Laat je hond, ook na training, nooit langer dan een paar uur alleen!
Lees meer over alleen zijn
Andere honden
Contact met andere honden zorgt ervoor dat het natuurlijke gedrag tot uiting komt. Alleen onder honden, zonder invloed van mensen, kan een hond écht hond zijn. Een mensenroedel weegt nooit helemaal op tegen de relaties die honden onderling hebben. Heeft jouw hond moeite met andere honden? Neem dan contact op met een gedragstherapeut.
Comentarios