top of page

EEN HOND ALLEEN KEN JE HUISDIER

Lange(re) tijd alleen zijn, heeft een enorme impact op het welzijn van honden. De stressreactie van deze roedeldieren is niet altijd makkelijk zichtbaar. Maar dat een hond geen overlast veroorzaakt, betekent niet dat hij de stress niet ervaart. Alleen zijn kan zelfs leiden tot verlatingsangst. Laat je hond, ook na training, nooit langer dan een paar uur alleen! Op deze pagina lees je alles over het alleen laten van je hond. Wat kan wel, wat niet en waar moet je op letten.




Wat gaat er mis?

De laatste tweehonderd jaar is het leven van de hond drastisch veranderd. Vroeger leefden honden op de boerderij, waar altijd mensen en honden in de buurt waren. Tegenwoordig leven honden vaak binnen. De baas is veel van huis en als hij er wel is, is hij niet met zijn aandacht bij zijn hond. Honden missen hierdoor de steun en veiligheid die een roedel hen van nature geeft. Honden worden angstig en eenzaam.



Hoe herken je eenzaamheid?

Sommige honden laten heel duidelijk zien dat het alleen zijn ze veel stress geeft: ze gaan blaffen, slopen het meubilair of worden onzindelijk. Een groot deel van de honden is echter niet zo expliciet. Zij lijden in stilte. Als je als eigenaar niet goed oplet, mis je de signalen. Hijgen, trillen, depressie, lusteloosheid, kwijlen, hyperventilatie, overmatig slapen, anorexia, overgeven, diarree, veel plassen, ijsberen, verminderde eetlust, afzonderen, inactiviteit, overmatig likken en zelfmutilatie… het zijn allemaal tekenen dat het niet goed gaat met je hond.


Kun je je hond alleen laten?

In een ideale situatie zou een hond nooit alleen, zonder zijn roedel, moeten zijn. Dat is voor een hond immers volstrekt onnatuurlijk. In de realiteit zal iedere hond af en toe wel even alleen moeten zijn. De eigenaar moet boodschappen doen, werken of heeft een verjaardag. De hond kan helaas niet altijd mee. Alleen honden die goed getraind zijn, kun je kortere tijd alleen laten. Langer dan vier uur is volgens deskundigen nooit oke.

Moet jij voor je werk langer van huis? Vraag je dan af of een hond als huisdier wel geschikt is voor jou. Heb je al een hond. Overweeg dan dagopvang of een hondenuitlaatservice (controleer altijd de kwaliteit!). Daar komt de hond ook in contact met andere honden.

Hoe leer je een hond even alleen te zijn?



Om een hond te leren alleen thuis te zijn, moet je veel geduld hebben. Hoe snel het gaat en hoe goed het uiteindelijk lukt hangt onder andere af van het ras van de hond, zijn persoonlijkheid, de leeftijd en eventuele ervaringen in het verleden. Het belangrijkste: bouw het heel langzaam op. Liefst al op jonge leeftijd. Start met de hond leren om enige tijd ‘alleen’ te zijn in dezelfde ruimte als jij. Bijvoorbeeld even rustig in de mand liggen. Voor honden is dit namelijk al een onnatuurlijke stap.  Kijk op de website van het LICG voor een uitgebreid stappenplan.  

  • Ga nooit te snel met de training. Hiermee kun je de hond traumatiseren en maak je de training uiteindelijk alleen maar moeilijker.

  • Verdiep je van tevoren goed in de hondentaal. Zorg dat je kunt zien wanneer je hond zich niet fijn voelt. Dit kunnen subtiele signalen zijn!

  • Gebruik een camera. Zo kun je goed in de gaten houden of de hond geen stress ervaart.

  • Belangrijk: dat een hond ’s nachts zonder problemen alleen beneden kan blijven, betekent absoluut niet dat dit overdag ook zonder problemen kan!

  • Let op: training is nooit een garantie voor de toekomst. Door ervaringen of (kleine) veranderingen kan een hond zijn gevoel van veiligheid kwijtraken. Controleer een aantal keer per jaar of je hond echt geen stress ervaart tijdens het alleen zijn. Bijvoorbeeld door met een camera mee te kijken.

Absolute no go: word nooit boos om gedrag dat een hond uit, uit angst/stress door het alleen zijn! Steun je dier, doe een stapje terug in de training en bouw het langzaam weer op.

Hoe maak ik het alleen zijn minder belastend?

  • Maak een stevige wandeling voor je vertrekt, zodat de hond eventueel een dutje kan doen tijdens jouw afwezigheid.

  • Zorg voor afleiding. Laat bijvoorbeeld een speeltje achter.

  • Laat niet té hard merken dat je afscheid neemt en wees ook niet te enthousiast wanneer je weer thuiskomt. Dit geeft de hond extra het gevoel dat het even alleen zijn iets is om bang voor te zijn. Ga nooit stiekem weg, dat schaadt het vertrouwen.

  • Probeer de omgeving zoveel mogelijk te houden zoals die altijd is. Staat de televisie of radio altijd aan wanneer je thuis bent? Schakel het toestel dan niet uit wanneer je weg moet.

  • Zet een ontspannend muziekje op. Verschillende onderzoeken tonen aan dat honden rustig worden van het horen van muziek. Klassieke muziek, jazz, r&b, reggae. Test bij jouw hond uit wat werkt. Niet iedere hond heeft namelijk dezelfde voorkeur.


Gun je hond ook rust



De hond mag dus niet teveel alleen zijn. Nu denk je misschien: dan neem ik hem voortaan overal mee naar toe. Probleem opgelost! Niets is minder waar. Belangrijk om je te realiseren is het dat honden meer slaap nodig hebben dan mensen. Volwassen honden slapen rond de 14 uur op een dag. Pups en oudere honden nog een stuk meer. Gemiddeld gezien slapen mensen ’s nachts 8 uur. De meeste honden slapen ’s nachts dezelfde uren. Dit betekent dat een volwassen hond overdag nog zo’n 6 uur slaap nodig heeft. Die verspreidt hij over meerdere slaapjes op de dag. Het is dus geen optie om een hond zomaar een dagje mee de stad in te nemen. Een dag alleen thuis blijven is ook geen optie. Als je een hond in huis neemt, houdt er dan dus rekening mee dat het een flinke impact heeft op je vrijheid



Commenti


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page