top of page

ECHTE AANDACHT VOOR JE HONDKEN JE HUISDIER

Je hond echt zien, dat klinkt vanzelfsprekend maar dat is het helaas niet. Aanwezig zijn, maar niet met je hond communiceren, of onvoldoende samen doen, maakt je hond gefrustreerd, gestrest en onzeker. Er treed sociale eenzaamheid op. Wil je dit voorkomen? Wees samen een team! Hoe? Op deze pagina lees je alles over de valkuilen en oplossingen.


Het perfecte team dankzij evolutie



In de evolutie van de wolf naar de hond speelde samenwerken met de mens een heel grote rol. Die band tussen hond en mens zit daardoor echt in de natuur van de hond. Zo blijkt uit onderzoek dat slechts acht weken oude puppy’s, zonder training of ervaring, al op de gebaren van en het oogcontact met de mens reageren. Wolvenwelpen doen dit niet. Dit betekent dat honden genetisch ingesteld zijn om met mensen om te gaan. Alleen al wederzijdse blikken tussen hond en mens verhogen bij ons allebei het niveau van het knuffelhormoon oxytocine: echt contact tussen hond en mens maakt ons beiden letterlijk gelukkig.


Wat gaat er mis?

De laatste tweehonderd jaar is het leven van de hond drastisch veranderd. Vroeger leefden honden op de boerderij, waar altijd mensen en honden in de buurt waren. De honden werkten innig samen met de mensen. De sociale banden tussen de honden en mensen waren ijzersterk. Tegenwoordig leven honden vaak binnen. De baas is veel van huis en als hij er wel is, is hij niet met zijn aandacht bij zijn hond. Honden lijden hier enorm onder, want het druist in tegen hun fundamentele natuurlijke behoefte als roedeldier om gezien te worden en contact te hebben met anderen.

Je hond echt zien

Net als mensen hebben honden specifieke sociale behoeftes. Zeven van die behoeftes zijn volgens onderzoek essentieel voor een goed welzijn. Om sociale eenzaamheid te voorkomen is het belangrijk dat aan al die zeven behoeftes wordt voldaan.

Afstemming



Als je samen met je hond een echt team wilt zijn, zal je je behoeftes op elkaar moeten afstemmen. Om dat goed te kunnen doen moet je je hond aandachtig bestuderen. Alleen als je jouw hond goed leert lezen en leert kennen, kun je zien waar hij behoefte aan heeft, waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Verdiep je eens in de eigenschappen van het ras/ de kruising, daarmee kom je al een heel eind. Let wel op: het persoonlijke karakter van je hond kan afwijken!

Het is vervolgens belangrijk dat je jouw wensen en verwachtingen aanpast aan de behoeftes van je hond. Want ook al wil jij nog zo graag frisbeeën met je hond: als hij er niet van houdt, zal jij je moeten schikken.

  • Lees je hond, wat zijn zijn behoeftes?

  • Pas jouw wensen en verwachtingen aan de behoeftes van je hond aan.


Consequent en voorspelbaar



Consequent zijn creëert veiligheid. Door voorspelbaarheid, routines en consequent gedrag weten hond en baas wat de verwachtingen van elkaar zijn en wat ze aan elkaar hebben. Inconsequent en toegeeflijk zijn, brengt onrust en geeft de hond uiteindelijk juist een onveilig gevoel. Hij voelt zich niet zeker in zijn mensenroedel en wordt sociaal eenzaam.

  • Zorg voor vaste routines en wijk daar zo min mogelijk vanaf.

  • Probeer consequent te zijn in de regels en verwachtingen. Let op: het hele gezin/huishouden moet hier in mee gaan!



Communicatie



Het is ontzettend belangrijk dat jij als eigenaar de lichaamstaal van je hond goed leert lezen. Iedere hond heeft immers zijn eigen manier van communiceren. Leer aflezen wat hij zegt en reageer daar ook op.

Zorg dat je altijd toegankelijk bent voor communicatie met je hond, sluit je niet af. Dat zal hij bij jou ook nooit doen: de hond ziet jou altijd. Laat de hond duidelijk weten dat je hem ziet en dat hij veilig is in zijn mensenroedel.

Communicatie hoeft niet altijd groots, fysiek en uitgesproken te zijn. Het zijn ook de blikken en de gebaren die je maakt, die de hond laten weten dat je er voor hem bent.

  • Leer de persoonlijke lichaamstaal van je hond.

  • Laat je hond weten dat je er voor hem bent.

  • Lees je hond continu.


Fysieke genegenheid



Een hond heeft regelmatig fysiek contact nodig. Een aai bij goed gedrag, een liefdevolle knuffel: het is ontzettend belangrijk. Iedere hond is natuurlijk anders. Zo is de ene hond al heel gelukkig met een aaitje, terwijl de andere hond het liefst bij je op schoot zal kruipen. Leer je hond kennen en pas je fysieke contact aan zijn behoeftes aan.

  • Geef je hond regelmatig een aai of knuffel.

  • Pas de aandacht aan de behoeftes van de hond aan (hoe, hoelang, hoe vaak enz.)




Positiviteit en enthousiasme



Honden zijn enorm gevoelig voor stemmingen. Ze voelen als geen ander aan of het wel of niet goed met je gaat. Probeer in het contact met je hond enthousiast en positief te zijn. Als het goed gaat met jou, voelt de hond zich veilig en vertrouwd in zijn mensenroedel. Andersom geldt dit ook: gaat het niet goed met jou, dan gaat het niet goed met de hond.

  • Wees enthousiast en positief in het contact met je hond.



Gezamenlijke activiteiten



Quality time: even heel bewust samen met je hond iets doen. Dat kan iets groots of kleins zijn, maar altijd is het afgestemd op de mogelijkheden en behoeftes van jouw hond. Speel in op de persoonlijkheid van je hond en creëer activiteiten die voor jou en je hond leuk en interessant zijn. Dit moment is echt even voor jullie samen, wees een team! Gezamenlijke activiteiten doe je eigenlijk de hele dag door in het klein: gooi een balletje of doe een zoekspelletje. Een aantal keer per week pak je uit: een leuke (honden)sport, een speciaal uitje. Als jullie het maar echt samen doen!

  • Ga na welke activiteiten jij en je hond leuk en uitdagend vinden.

  • Zorg dat je tijdens jullie gezamenlijke activiteiten echt met je aandacht bij je hond bent.



Nabijheid



Om überhaupt aan een van de zes behoeftes die hierboven genoemd staan te kunnen voldoen, zal je in de buurt moeten zijn van je hond. Alleen als jullie samen zijn, kunnen jullie er voor elkaar zijn. Alleen zijn is voor een hond volstrekt onnatuurlijk. In een roedel draait alles immers om samenwerking en elkaar veilig houden. Meer over het alleen laten van honden lees je hier.

  • Laat je hond, ook na training, niet langer dan een paar uur alleen.

Comentarios


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page