top of page

Esmeralda's  Choice        waar kwaliteit en stijl samenkomen

Esmeralda Tiemeijer

ZO BLIJVEN JE ETENSWAREN GOED IN DE KOELKAST

Ik blog niet over eten, maar vond het wel belangrijk om het met jullie te delen.

Je trekt de koelkast open en ruikt een op zijn zachtst gezegd niet al te lekker luchtje. Wéér iets over de datum. Herkenbaar? Met deze 7 tips gaat dat je niet meer gebeuren.  

Want nog altijd wordt er te veel voedsel onnodig weggegooid. Daarom lanceerde de Missing Chapter Foundation en de supermarktketen Lidl de website optimaal.nl. Dit platform moet mensen bewuster maken van voedselverspilling. Prinses Laurentien is directeur van de foundation.

Zo blijft je eten langer houdbaar:

1. Plaats rauw vlees en vis op de onderste plak van de koelkast Dit is namelijk de koudste plek van de koelkast en zo kunnen er geen sappen op andere producten lekken.

2. Stapel niet te veel producten op elkaar Want dan verlies je het overzicht en kom je die banaan die achterin de koelkast lag pas weer tegen als hij dreigt weg te lopen.

3. Plaats nooit rauwe etenswaren bovenop bereide producten Zo voorkom je kruisbesmetting, waarbij ziekmakende bacteriën van het ene op het andere product springen.

4. Zet de koelkast op 4°C Bij deze temperatuur hebben bacteriën en schimmels nauwelijks de kans om te groeien. Bij koelkasten met draaiknoppen met verschillende standen kan je de volgende regel aanhouden: bij een draaiknop met 5 standen zet je de temperatuur op stand 3. Bij een draaiknop met 10 standen zet je de temperatuur op stand 6. Toch niet helemaal zeker van de temperatuur in jouw koelkast? Koop dan een speciale koelkastthermometer. Hebben? Klik hier.

5. Laat kliekjes afkoelen Als je nog warme kliekjes te snel in de koelkast zet, wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Wacht ook even voor je warme restjes in de vriezer zet, anders krijg je last van ijsvorming rond het product. Dit kan de kwaliteit van het product verslechteren en is ook niet zo milieuvriendelijk. Haast? Zet het bakje in een pannetje met koud water, zo koelt het sneller af.

6. Weet wat je moet doen bij een stroomstoring Als de koelkast uitvalt door een stroomstoring moet je letten op de temperatuur van bederfelijke producten. Wanneer deze warmer zijn geworden dan 7°C is het slim om ze meteen te gebruiken. Wanneer ze warmer zijn dan 15 °C moet je alle bederfelijke producten – helaas – weggooien.

7. Poetsen, poetsen, poetsen Maak je koelkast en vriezer regelmatig schoon met een sopje en een schone doek. Hoe je dat doet? Lees het hier.

Bron: LibelleDaily + ANP, optimaal.nl, Voedingscentrum.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Niks willen missen! Meld je aan

Bedankt voor je aanmelding

Categoriën

bottom of page